Reacţii la plagiatul domnului Mircea Angelescu

Discuţie pe lista archeologie@cimec.roMult stimata Doamna,

este impresionant modul elegant si discret in care doriti sa va aparati ograda, dar invitatia la meditatie pe care ne-o lansati nu cred ca poate contribui in acest moment la rezolvarea problemei. Credeti ca prin meditatie furtul intelectual atat de penibil justificat devine altceva? Poate o simpla greseala care poate fi iertata?... Admir desigur "sacrificiul" Doamnei Dana Mihai care a luat asupra ei vina si responsabilitatea materiala, dar consider in continuare absolut ridicola justificarea oferita opiniei publice. Oare in institutia pe care o aparati nu s-a auzit de "bun de tipar", de corecturi, etc... sau asemenea "incidente" reflecta experienta si intensitatea activitatilor editoriale ale celor implicati si care inca ocupa fuctii e varf decizand soarta arheologilor romani?.

Cat priveste intrebarea pe care ne-o adresati, respectiv: "de ce acuma?" nu pot decat sa o consider retorica, deoarece raspunsul este destul de simplu: pentru ca acuma este momentul. Poate nu stiti, desi ma indoiesc de acest lucru, ca au existat voci care s-au ridicat impotriva modului autocratic de conducere a destinelor arheologiei si "inainte", de exemplu la Sesiunea Nationala de Rapoarte de la Covasna. Rezultatul a fost sicanarea permanenta, excluderea din colective de cercetare, refuzul eliberarii de autorizatii de sapatura, chiar "omiterea" mea de pe lista de experti a cimec pana pe data de 19. decebrie 2004. Sa Va intreb acum si eu "de ce atunci?" Daca am supravietuit in ciuda unora in arheologia ultimilor ani, fara un leu finantat, asta s-a datorat pozitiei de coordonator de practica arheologica intr-o destul de importanta universitate si a entuziasmului studentilor mei si nicidecum celor care au condus arheologia romaneasca pe principiul pumnului in gura.

In speranta ca Ministerul Culturii va gasi modalitatile si parghiile necesare rezolvarii acestei situatii jenante, Va salut cu respect colegial,

Conf.Dr. Zeno-Karl Pinter

Pentru opinii si reactii: contact@archaeology.ro