Reacţii la plagiatul domnului Mircea Angelescu

Pentru reactii si comentarii: contact@archaeology.ro



Opinia unui tânar arheolog la plagiere!

O polemica la scara nationala pastreaza ocupata prima pagina a cotidienelor centrale în ultimele zile. Mai mult, un site dedicat acestei situatii înregistreaza zilnic reactiile arheologilor români. Motivul: plagierea de catre un înalt functionar al Ministerului Culturii a Standard and Guidance editate de IFA.

Prin publicarea cartii Standarde si proceduri în arheologie în anul 2004, precum si a Introducerii acesteia în Cronica Cercetarilor Arheologice din România ne pune în fata unui model care în comparatie cu noi respecta regulile. Cred si eu, asta ne caracterizeaza - modelul lor si regulile noastre!

Domnia sa foloseste acest material cu scopul de a oferi si arheolgilor români un set de standarde si proceduri. Scopul în sine a fost frumos, însa rezultatul nu a fost pe masura asteptarilor! Si este normal daca plagieriea poate fi dovedita!

În Introducerea acestei carti, aflam ca arheologia românesca "nu si-a dezvoltat pas cu pas, un sistem de auto-reglare profesionala". Oare domnia sa nu trebuia prin legislatia în vigoare ( care mai trebuie si aplicata!) si implicit Comisia Nationala de Arheologie sa sanctioneze abaterile unor arheologi? Desigur ca, sanctiunea morala este cea mai convenabila pentru domniile lor! Dar interventiile nu permit acest lucru de foarte multe ori!

În alta parte, se arata necesitatea unui sistem de evaluare a calitatii arheologice. Daca se aplica ca în situatiile cunoscute de mine, felicitari! Rezultatul va fi sigur: mai asteptam 20 de ani .

Prin alte parti citim de compararea programelor sau proiectelor când iarasi stim destul de bine cum sunt alocate fondurile! Dar asa sunt si rezultatele!

Oare pentru cercetarea epocii migratiilor în Transilvania, spre exemplu, de câte fonduri am beneficiat? Probabil ati considerat ca generatiile urmatoare nu vor mai fi obligati sa cunoasca aceasta perioada. A fost mult mai usor sa treceti la sicane ! Va spun din principiu urmatoarele: în momentul în care 3 arheologi care cerceteaza de ani buni necropolele din Transilvania sunt sicanati ca nu primesc autorizatia de cercetare ce trebuia sa va spun? Va multumesc!

Însa la mine rezultatele sunt publicate, chiar daca am avut parte doar de studenti inimosi. Nu pot sa uit cum ma întrebau: "de ce unii (arheologi) primesc sume importante de bani si nu se vad rezultatele?"

Raspunsul l-au perceput singuri!

În restul cartii se pot afla lucruri care momentan nu prea pot fi puse în practica din cauza a doua aspecte: mentalitatea si fondurile . Asa cum s-a observat din atitudinea fatisa a colegilor mei, plagierea constituie doar un motiv pentru semnalarea starii de degringolada ce caracterizeaza arheologia românesca. Nu ca ar fi prima atitudine, dar au avut destul de suferit cei a caror voce a deranjat fotoliile ministeriale!

Framântarile ce razbat din aceste reactii, tacerea apasatoare tipica pentru forurile de conducere, îmi confirma un lucru cert:

ARHEOLOGIA ROMÂNEASCA RAMÂNE LA REANIMARE!

Pe când operatia mult asteptata?

Este interesanta atitudinea Ministerului Culturii în aceasta situatie! Oricum ar trebui felicitati pentru modul în care îsi sprijina functionarii, indiferent de gravitatea actelor ce le savârsesc! Cu toata eleganta Doamnelor Irina Oberländer-Târnoveanu si Dana Mihai de a aplana situatia de facto, sistemul autocratic de conducere asociat uneori cu politica strutului, nu fac decât sa amâne rezolvarea crizei din arheologia românesca ! Aceasta politica de neangajare într-o problema care ne vizeaza implicit si pe noi arheologii, reflecta indiscutabil modul în care suntem respectati si noi, cei care servim interesele acesti profesiuni! Însa, acest mod defectuos de gândire are un efect de bumerang si rezutatul final îl observam în situatia arheologiei românesti unde nevoia de reforma se impune fara discutie.

Dr. Aurel Dragota