Reacţii la plagiatul domnului Mircea Angelescu

contact@archaeology.roPentru opinii si reactii: contact@archaeology.roRaspuns pentru doamna Irina Oberlander

Stimata doamna,

Mi-a venit in cutia postala o corespondenta a d-voastra cu un coleg. Cred ca prin vointa d-voastra....

Simt ca trebuie sa va spun cateva lucruri, mai ales pentru ca v-ati transformat, incetul cu incetul, intr-un "avocat al diavolului", fapt care nu va caracterizeaza, dupa cate stiu eu !

In primul rand, procedurile si standardele atat de discutate rezulta din experienta de multi ani a unei puternice si cunoscute scoli de arheologie. Fiind plagiate, mi se pare cel putin caraghios sa reincepem o discutie asupra unor lucruri de atatea ori discutate in alte parti, in zone in care arheologia nu este folosita drept scop la parvenirea politica sau administrativa. Si apoi, "istoria" lansarii acestora pe Internet se remarca printr-un anunt care a anuntat aparitia, dupa care luni intregi in acel fisier nu era nimic, nu se putea accesa. In sfarsit, nu se afiseaza lucrarea si se cere parerea, ci se cer pareri si propuneri, se sintetizeaza si, mai apoi, se redacteaza.

In al doilea rand ma consider jignit, de aceasta data personal, de faptul ca ne vedem de "mica cercetare" - desigur, in "provincie" - in timp ce altii isi vad - si asta o afirm cu deplina responsabilitate - de plagiate si afaceri de oameni mici la Bucuresti. Pana nu se va intelege ca nu exista nici o diferenta stiintifica - si chiar daca ar fi, cred ca ar trebui sa avem maturitatea de a o spune elegant - intre un loc sau altul din Romania saiu Europa. Cred ca ar trebui sa incetam cu atitudinile superioare si - de ce nu ? - de prost gust. Daca locuiesti in provincie si lucrezi la un muzeu sau universitate "provinciala" nu inseamna ca reprezinti o entitate inferioara.... Si asta o sa o aflati de acuma incolo. Noi ne vedem de "mica cercetare" in conditiile in care toate finantarile se deruleaza prin Muzeul National... Nu putem ajunge sa facem cercetari in zona pentru care ne-am pregatit zeci de ani sa o cunoastem pentru ca vin "corifeii" cercetarii arheologice romanesti de la Bucuresti, sapa cateva sute sau mii de metri patrati si dau descarcari de sarcina pe zeci de hectare.... Diversi alti "corifei" dau descarcare de sarcina chiar daca nu au ajuns la steril pe autostrada Beckthel... De ce ? Pentru ca nu ii intereseaza epocile mai vechi, tot atat de inferioare ca si "provincia" fata de Bucuresti.... Astupa in Cluj una dintre cele mai importante asezari necercatet a unei culturi neolitice, doar pentru ca o data cu cercetarea epocii romane s-au epuizat toate "dorintele stiintifice" ale celor care conduc lucrarile... Asta doriti ? Sclavi si stapani de sclavi ? Inchei spunandu-va ca oricat ne chinuim nu vom reusi niciodata sa facem ca soarele sa rasara de la... sud !

Tot d-voastra ne spuneti ca s-a dat drumul la critica ! Vad clar ce optiuni politice se ascund in spatele unei astfel de exprimari.... vreti nu vreti peiorative ! Ati centralizat totul si sugerati ca se putea critica in vremea regimului anterior. Ati confiscat de la centru Comisia arheologica (sa va readuc aminte care este compozitia acesteia si cum sunt reprezentate teritoriile "provinciale" in acesta ?), ati confiscat de la centru marile lucrari de salvare din Transilvania (sa va readuc aminte cum ati dat "ciolanul" unora si altora ?), ati confiscat de la acelasi centru finantarile Ministerului Culturii si, in sfarsit, am fost priviti cu o superioritate greu de inteles, atunci cand este venita din partea unor plagiatori. Cum sa mai critici cand la sesiunea nationala de la Cluj - de exemplu - "corifeii" au stat intr-un super-hotel pe banii statului (in tarile serioase se spune ai contribuabililor, adica toti cei care au participat la sesiune, inclusiv "provincialii") si restul lumii a stat pe banii proprii sau ai institutiilor pe care le reprezentau la un hotel aflat in renovare.... Va intreb acum ! Cum se poate justifica suma ceruta "provincialilor" ? Cu banii incasati de la fiecare dintre acestia se putea inchiria cate un apartament in Cluj vreme de o jumatate luna ! Asa sunt preturile ... nu ?

Cat priveste "mica cercetare", acum vreo luna erati uimita de o pagina web prin care se renunta la drepturi de autor pentru a da cat mai multa informatie cercetatorilor.... Fara bani de la buget... cu entuziasm... si spirit de sacrificiu se administreaza aceasta pagina. Nu va intrebati cum am reusit sa atrag specialisti nu numai din Sibiu in aceasta actiune, chiar daca nu castiga financiar ? Nu v-ati intrebat de ce structuri din Bucuresti nu reusesc sa atraga informatiile necesare unor mari lucrari stiintifice nationale ? Tocmai pentru ca aerul de superioritate si suficienta a unor oameni, care pana la proba contrarie (plagiat !!!!!!) au fost egali cu noi.... a dus la dezastrul moral din arheologia. Nu suferim de lipsa de cultura stiintifica, ci de lipsa moralitatii, neaparat necesara primenirii unei societati pentru care banul castigat usor este deasupra oricarui principiu !

Cu respect,

prof.dr. Sabin Adrian Luca
Faculty of History and Patrimonium
University Lucian Blaga Sibiu
web: http://arheologie.ulbsibiu.ro
mobil phone: +40745-366606