Reacţii la plagiatul domnului Mircea Angelescu




Fata de modul în care au evoluat lucrurile de la reactia mea anterioara, ma vad obligat sa fac unele precizari, rezervându-mi dreptul de a mai interveni de câte ori va fi nevoie!

Suntem de acord cu prezumtia de nevinovatie care trebuie aplicata în cazul fiecarei persoane, pîna la proba contrarie! Însa de cel putin 10 zile, MCC putea printr-o pozitie transanta si corecta sa rezolve aceasta problema.

Din câte vad si acest lucru nu ma mira absolut deloc, din cauza tacerii apasatoare , MCC continua în tentativa disperata de al "salva" pe domnul Mircea Angelescu ! Cum altfel trebuie considerat comunicatul referitor la demisie ? Printr-o reactie mai ferma si umana în acelasi timp, se putea evita pentru moment aceasta situatie care a adus grave prejudicii MCC. Daca arheologia româneasca se afla în impas fara domnul Mircea Angelescu, atunci CRIZA este mult mai grava decât credeam initial!

Desigur ca, trebuie sa acceptam raportul acestei comisii de control! Probabil se va aplica principiul românesc care a functionat ireprosabil: când vrei sa îngropi un lucru numeste o comisie! Însa nu trebuie sa omiteti faptul ca suntem arheologi, ... deci, noi dezgropam ! Nu vreau sa fiu ironic, însa continuati sa tratati fara respect pe cei care onoreaza aceasta profesiune!

În loc sa rezolve aceasta problema delicata si sa-si salveze onoarea, MCC continua cu greselile! Credibilitatea MCC este pusa la îndoiala, dar cel mai mult va avea de suferit imaginea arheologiei românesti! Si nu este normal!

Ar fi bine ca aceasta sustinere sa aiba efecte benefice si domnul Mircea Angelescu sa fie nevinovat! Asta ar fi cea mai mica problema a MCC, deoarece ramâne criza din sistem.

Din toate reactiile noastre se desprinde un adevar - momentul de fata este de fapt un prilej pentru a sublinia problemele reale din arheologie! Salariile dezonorante, lipsa fondurilor, tratamentul dispretuitor al forurilor de conducere sau sicanele nu au învins niciodata pasiunea celor care servim interesele si scopurile acestei profesiuni! Dar atitudinea rabdatoare, specifica acestei profesiuni a demonstrat ca momentul adevarului este întotdeauna o chestiune de timp!

Modelele noastre sunt personalitati marcante , creatori de scoli arheologice - Vasile Pârvan, Vladimir Dumitrescu, Radu Popa sau altii care au contribuit decisiv la dezvoltarea arheologiei! Au pus meseria si grija pentru generatiile viitoare mai presus de interesele personale! Sunt o mândrie pentru noi si meserie! La fel sunt perceputi si pomeniti de profesorii mei care m-au învatat sa pretuiesc aceasta meserie - ca veni vorba de acele cutume cu care ne-am deprins pe santierele arheologice scoala!

Dar tocmai acele "cutume" care îmbinau de multe ori blândetea cu duritatea, au avut darul de a trece prin furcile caudine persoanele care pretuiesc meseria de arheolog si o respecta ! Practic, ne-au învatat meserie si consider ca li se cuvine respect!

În final, trebuie sa adaug ca prin pozitia oficiala a MCC, nu s-a cautat dezamorsarea acestei crize!

Dr. Aurel Dragota

Pentru opinii si reactii: contact@archaeology.ro