Reacţii la plagiatul domnului Mircea Angelescu



Stimate Domnule Director,

Luasem hotararea de a nu mai interveni in acest caz, mai ales dupa ce am avut niste - consideram eu - ultime explicatii cu doamna Irina Oberlander-Tarnoveanu. Totusi inedita Dumneavoastra interventie in rusinosul scandal, ce a afectat nu numai imaginea domnului Dr. Mircea Victor Angelescu ci a unei branse intregi, m-a determinat sa revin cu cateva observatii.

Adjuncta Dumneavoastra, m-a dojenit pentru ca am folosit termenul de "ograda" referindu-ma la institutia pe care o conduceti si recunosc ca m-am simtit stanjenit, desi nu am folosit acel termen intr-un sens depreciativ. Nu cred ca este cazul sa intram in etimologia cuvantului: ograda, ogradina, grad, (loc ingradit, intarit, aparat, fortificat). Eram totusi pe cale sa-mi cer scuze pentru limbajul neacademic, dar a aparut interventia Dumneavoastra... care ne "rasfata" cu tot felul de "chestii" cu care V-ati "bagat in vorba" dupa ce ati "tulit-o" din Anglia si ati aflat de "tarasenie" facand realmente sa "ni se ridice tensiunea"... De fapt suntem "telectuali" nu?

Oricum voi incerca sa ating foarte de punctual cateva din problemele pe care le ridicati.

La "Lucrul A";
"E bine ca s-au instituit regulamente"... dar era mai bine daca nu erau plagiate.

Nu stiu daca e bine ca "s-au preluat regulile unor oameni seriosi", interesant ar fi de stiut daca "oamenii seriosi" stiau de aceasta "preluare", sau daca si-au dat acordul ca "preluarea" sa se faca fara citarea sursei.

Dar ceea ce este mai interesant abia acuma urmeaza... "E rau: s-au luat aproape verbatim" (In DEX, cuvantul "verbatim" nu exista - cf. www.dexonline.ro - iar in alte dictionare si aparate de cautare ni se face link spre o firma producatoare de birotica. In limba engleza intr-adevar termenul exista, dar se foloseste doar in exprimari verbale si nu in cazul textelor scrise: verbatim = word for word, using exactley the same words by a speaker. Ma rog... poate ca la noi merge si asa, cu bonjurismul..., mai ales intre "telectuali")

In continuare Caragiale ar pali de invidie: cum s-ar zice, din doua una dati-mi voie; "Cred ca fie ar fi trebuit fie sa se spuna sursa raspicat (sunt sigur ca englezii s-ar fi bucurat), fie sa se pastreze ideile si sa se schimbe formularile"... pe ici pe colo, si anume prin partile esentiale?... Vai de noi "telectualii"!!!

Lasand insa gluma la o parte, trecand peste aceleasi puerile incercari de a transforma un plagiat intr-o mica eroare si amintindu-ne de vorba ce spune "din greseala in greseala, pana la victoria finala", tin doar sa va atrag atentia ca textele normative nu se semneaza, deoarece prin semnare ele se prezinta drept creatie personala, potrivindu-se incet, incet, in definitia citata chiar de Dumneavoastra. Dealtfel subiectul acesta a fost foarte bine analizat in interventia Domnului Profesor Babes, motiv pentru care nu voi mai starui asupra sa.

La "Colaterale"; Va pot asigura ca la noi e altfel decat in domeniul Dumneavoastra - "informatica, documentaristica, care-o mai fi domeniul meu?!"- care in vastitatea sa nici nu poate fi definit. Sustinerea publica a tezei de doctorat este incununarea unei munci serioase si indelungate si nu o gluma sau o formalitate. Desigur se mai spun niste vorbe e duh, se mai adreseaza niste multumiri, se mai incearca -in niste limite- descretirea fruntilor, tocmai pentru invitatii din afara sistemului, daca vreti "pentru mamica emotionata", dar va asigur ca nu chiar "toata lumea asteapta cu nerabdare sa faca un studiu comparativ al tratatiei". Da Domnule Director, la noi este altfel si sunt mandru sa spun acest lucru. Am asistat la numeroase sustineri de doctorate, atat ca referent al comisiei, cat si ca simplu participant si marea majoritate au fost prezentari temeinice ale temei, urmate de dezbateri stiintifice de inalt nivel. Daca insa la Dumneavoastra, sau daca doriti "la voi", sustinerile sunt niste glume finalizate cu "tratatii" nu trebuie sa ne mai mire atitudinea pe care Comunitatea Europeana si o parte a presei o are fata de doctoratele romanesti... pacat pentru cei ce muncesc cinstit la obtinerea unui astfel de titlu.

Cat priveste interventia Dumneaoastra legata de complexele ardelenesti... prefer sa discutam subiectul privindu-ne in ochi.

La "Legea consecintelor neintentionate" si in incheiere;

Lamentatia Dumneavoastra imi aminteste de o alta vorba inteleapta, a optimistului care spune: "mai rau de atat nu se poate", si de replica pesimistului: "ba se poate". Ca istoric tin insa sa va asigur ca nimeni nu este de neinlocuit.

Cu sincere urari de bine si mai bine,

Conf. Dr. Zeno-Karl Pinter

Pentru opinii si reactii: contact@archaeology.ro